Wohnen Riedenburg Kaserne

Wohnen Riedenburg Kaserne

2014
Competition

Location
Salzburg, Austria

Client
gswb – Gemeinnützige Salzburger Wohnbaugesellschaft mbH (Salzburg) UBM Realitätenentwicklung AG (Wien)

Tags
Residential,Urban Planning,Not realized

ZAK - Zukunftsakademie Wiener Wolkenbügel

Text

Wohnen Riedenburg Kaserne Salzburg

The design for the compact, internally structured new city district with public and semi-public spaces offers high-quality and affordable apartments for various needs. Located on the premises of the former Riedenburg barracks near the old city of Salzburg, the site requires innovative solutions for the integration of the natural areas, noise protection and traffic calming.

Urban design concept and typology

A striking front building on Neutorstrasse marks the beginning of the mixed-use urban residential and business district of Riedenburg.
A curved, three- to six-story building with subsidized apartments is positioned in the north-south direction. Due to its location and shape, the building is also a noise barrier for the area and functions as a backbone that unites the typologically different plots.
The plot of the privately financed property is characterized by urban mansions with terraces and balconies that provide additional studio space in the basements.
The typology selected for the rental apartments offers flexible uses (residential groups, single parents, “homes for residents at advanced ages of 50+,” senior communities, singles, etc.) and attractive meeting areas.
The area’s center includes the district building (district meeting space, support for social services, multifunctional activity room, etc.) along with the assisted living apartments for seniors, community areas and kindergarten – this is where a “generations district” is being developed. Since the center rests on pillars, it does not act as a barrier; instead it creates an open urban space that can be used for a variety of purposes.
The landscaping shows great diversity: from a designed street area and paved district square to the park and recreational green space along the water. The Rainberg becomes more clearly visible as a natural space; the Almkanal channel is integrated and made accessible as a historic cultural artifact and also used for the development of additional water areas.

Traffic and noise protection

The mobility concept and traffic solution were developed by Rosinak & Partner.
As part of the high-quality development of the site, the traffic from Leopoldskronstrasse is relocated to Moosstrasse, which significantly reduces the noise pollution in the residential area.
Generous, attractive car-sharing spaces, barrier-free accessibility of the bike path/shared space and optimized bus service ensure a decrease in private transport.
In the interest of the local residents, the design of the curved bars along Moosstrasse and the protruding terrain modeling improve the traffic sound reflection and simultaneously respond to the prevailing wind conditions here. Numerous small parks, bodies of water and green roofs enhance this effect.

Data

  • 39 520m² Gross floor area
  • 29 913m² Net building area
  • 386 Flats

Team

Team

Planning:

COOP HIMMELB(L)AU Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH
Design Principal: Wolf D. Prix
Project Partner: Helmut Holleis
Project Team: Ernesto Mulch, Stefan Sobel, Agar Eccher, Chrysa Daflouka
Model Building: Paul Hoszowski
3D Visualization: Jan Markus Ludwig

Clients:

gswb – Gemeinnützige Salzburger Wohnbaugesellschaft mbH (Salzburg)

UBM Realitätenentwicklung AG (Wien)

To proceed to your download
please fill out the information below.

Proceed without data input Terms & Conditions

Thank you.
Your download is ready.

Terms & Conditions