Musée des Confluences

Musée des Confluences

2001/2010-2014

Location
Lyon, France

Client
Conseil Géneral du Rhône

Tags
Cultural, Museum, Recent, Under construction, Featured

Nordwestbahnhof Museum of Contemporary Art & Planning Exhibition

Chronology

  • 2001

    Competition
    1st prize

  • 2010

    Start of Construction

  • 2014

    Scheduled Completion

Construction

Data

  • 20 975 m² Site Area
  • 46 476 m² Gross Floor Area
  • 29 700 m² Net Floor Area
  • 500 000 Visitors per Year

Models

Architectural Concept

The crystal cloud of knowledge

The Musée des Confluences understands itself not as an exclusive “Temple of the Muses” for the educated elite, but as a public gateway to the knowledge of our time. It stimulates a direct, active use—not only as a place of contemplation, but also as a meeting place in the city.

The striking interface situation of the construction site at the eponymous confluence of the Rhône and the Saône inspired the superposition in urban space of two complexly linked architectural units, crystal and cloud. The cloud structure, floating on pillars, contains a spatial sequence of black boxes— admitting no daylight, so as to achieve maximum flexibility for exhibition design.
By contrast, the crystal, rising towards the city side, functions as a transparent urban forum; it faces the city and receives visitors.

“Its clear, readable forms stand for the world in which we move each day. The cloud, by contrast, holds the knowledge of the future. What is known and what is to be explored are understood in the Musée des Confluences as a spatial experimental design to stimulate public curiosity.”

Also decisive in the selection of this concept was the manifold connection of these two units through the Espace Liant: It leads in a loop, as a corridor or over bridges and catwalks, from the crystal to the other end of the cloud. It functions as an additional means of access between the exhibition spaces that are directly connected to one another—a mellow space of hidden currents and countless transitions.

In a continuation of the park from the southern tip of the island, an expansion of the urban space is formulated: a landscape of ramps and levels that dissolve the boundary between inside and outside into a dynamic sequence of spatial events. This movement continues on the inside in the alternating spatial structure of the exhibition spaces.

Video: Sketch

Roof Landscape

The "Espace Liant"

Hard Space - Soft Space

The Crystal performs like an urban square, receiving visitors and preparing them for the museum experience. It is oriented toward the world in which we daily evolve; its contours are precise; its form is crystalline and measurable. This crystalline nature results from its glass-and-steel construction. Large panes of glass are mounted in steel frames: assemblages that, by virtue of being resistant to flexion, make the various folded surfaces seem reflective.
The Gravity Well —a central element— provide a refrain both to the structural efforts and to the luminous sculpture.

The Cloud, by contrast, resembles an immense spaceship, stowed temporarily in present time and place, its deep entrails harboring the exhibition spaces. There are ten exhibition spaces on three levels, as well as an upper level of administrative offices. Three of the galleries are intended for permanent exhibitions; the seven others are for temporary exhibitions. An interstitial open space, named “Connecting Space,” traverses all these spaces and weaves a network of traffic between them to serve museography.

The Crystal

The Cloud

The Program

Team

Team:

Planning:

COOP HIMMELB(L)AU Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH
Design Principal: Wolf D. Prix
Project Partner: Markus Prossnigg
Project Architects: Mona Bayr, Angus Schoenberger
Project Coordination: Thomas Margaretha, Peter Grell
Project Team Vienna: Christopher Beccone, Guy Bébié, Lorenz Bürgi, Wolfgang Fiel, Kai Hellat, Robert Haranza, Alex Jackson, Georg Kolmayr, Daniel Kerbler, Lucas Kulnig, Andreas Mieling, Marianna Milioni, Andrea Schöning, Mario Schwary, Markus Schwarz, Oliver Tessmann, Dionicio Valdez, Philipp Vogt, Markus Wings, Tom Wiscombe, Christoph Ziegler, Jutta Schädler
Project Team Lyon: Francois Texier, Philippe Folliasson, Etienne Champenois, Alexandru Gheorghe, Niels Hiller, Emanuele Iacono, Pierre-Yves Six

Consultants:

Local Architect:
Planning: Patriarche & Co, Chambéry/Lyon, France
Execution: MESA Workshop, Lyon, France
Project Managerment: Chabanne & Partenaires, Lyon, France
Construction Survey Lyon: Jean Pierre Debray
Costs: Mazet & Associés, Paris, France / CUBIC, Lyon, France
Structural Engineering:
Design: B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt, Germany
Executive: Coyne et Bellier, Lyon, France / VS_A, Lille, France
HVAC: ITEE-Fluides, Arnas, France
Security Fire Consultation: Cabinet Casso & Cie, Paris, France
Acoustics: Cabinet Lamoureux, Paris, France
Media Consulation: Cabinet Labeyrie, Paris, France
Lighting Consultation: Har Hollands, Eindhoven, Netherlands
Landscape Design: EGIS aménagement, Lyon, France

Location

Built Unbuilt