Haus der Musik

Haus der Musik

2014
Competition

Location
Innsbruck

Client
IIG – Innsbrucker Immobilien GmbH & Co KG

Tags
Concert Hall,Cultural,Not realized,Featured

Heinemann Duty Free Regionals Vienna Hard Space

Text

The idea behind this design is to set an urban foyer in the form of a generously glazed winter garden in front of the new House of Music in the forecourt of the State Theater, which also includes the Leopold Fountain and the black oak that must be protected.

This foyer is a public area; it is considered a new space for cultural communication and a representative and vibrant cultural area for all institutions. The foyer is closed in the winter and open in the summer so that the entire forecourt of the State Theater can be used as the lobby for both theaters. The fountain and black oak contribute to a pleasant microclimate inside the foyer, which contains a dining area and café. The foyer’s shape with its three peaks suggests the Nordkette Mountains. Solar panels that also provide shade are mounted on the glass panels in the south.

Urban Foyer: Sommer - Winter

Data

  • 3,670 m" Site Area
  • 12,295 m² Gross Floor Area
  • 73,528 m³ Volume
  • 3,780 m² Footprint
  • 6 Floors
  • 525 people Capacity Big Hall
  • 150 people Capacity Small Hall
  • 220 people Capacity Kammerspiel
  • 80-100 people Capacity Black Box
  • 120 people Capacity Event Hall

Plans

Team

Team:

Planning: COOP HIMMELB(L)AU Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH
Design Principal: Wolf D. Prix
Design Partner: Karolin Schmidbaur
Project Architect: Benjamin Schmidt
Design Architect: Ernesto Mulch
Graphic Design: Thomas Hindelang
Photography: Markus Pillhofer

To proceed to your download
please fill out the information below.

Proceed without data input Terms & Conditions

Thank you.
Your download is ready.

Terms & Conditions