Die neue Angewandte.

2012

Location
Vienna, Austria

Client
BIG Bundesimmobiliengesellschaft Vienna

Tags
Educational,Not realized

Energy Roof Perugia Ice World and 5 Star Hotel Tower, Dawang Mountain Resort, Changsha, China

Design Concept

The Campus Concept

Due to the spacing of the connecting passages, the individual existing structures are designed as stand-alone features. The entire area is publicly accessible: a passage between the Stubenring and the Wotruba Promenade is created by opening up three axes on the first floor of the Schwanzer Wing. It seeks to integrate the MAK courtyard and an existing ramp into the public open space. The new, central entrance is situated within a cone-shaped building element at the intersection of the three courtyards.

The Loft Concept

Removal of obsolete access cores and sanitary facilities from the Schwanzer Wing creates new loft spaces that can be freely divided into flexible segments across the entire floor. As a result, the usable floor area in the Schwanzer Wing is expanded. Modern access cores will be erected in the courtyard in front of the Schwanzer Wing.

The Flying Roof Concept

The project is significant from an urban design perspective because of the creation of generous usable floor space on the top floor. There will be no large-scale construction works on the courtyard side of Schwanzer Wing, leaving intact the protected historical appearance and the courtyard façade. The courtyards are mostly preserved.

The Lighting Concept

Naturak lighting, in accordance with Viennese building regulations and Guideline 3 of the OIB (Austrian Institute of Construction Engineering), for the recreational rooms in the Ferstel Wing is provided by the twisted light prism, which is inserted through a corresponding incision in the top floor.

Allocation of Functions

The individual functions are clearly assigned to certain spaces: administration (in the Ferstel Wing), education (in the cone) and the studios (in the Schwanzer Wing). The entrance lobby on the first floor of the cone is directly linked to the exhibition and event space on the first floor of the Schwanzer Wing and the lecture halls and seminar rooms in the basement. These spaces are accessible from the entrance hall by wide staircases. The event space is serviced by the restaurant located on the ground floor of the Schwanzer Wing. The restaurant, which also has a separate entrance to the courtyard, is operated as an independent catering business.

They are not quite my favourites, yet they exemplify the state of mind reflected by the 19th century cultural and educational buildings in Vienna - the University of Applied Arts, the MAK (Museum for Applied Arts), the University, the State Opera and the Burgtheater - self-confident buildings that proclaim the new social role of the middle class.

Insignificant, nondescript buildings – “basement buildings” – are today, more than ever, a waste of money. This is especially true of arts and culture buildings, because they are an external representation of their role as laboratories for new social developments: buildings that capture the spirit of the times with a future-oriented aesthetic that serve as three-dimensional platforms for research and experiments. Visual network buildings, you might call them.

The concepts on which the submitted project draft is based are derived from such considerations, from the functional and economic parameters, the specific situation which needs to be taken into account, and the resulting administrative requirements (Office for Historical Monuments, MA 19, MA21).

We do not consider our project to be an annex or an ancillary building. In conjunction with the two existing buildings (Ferstel Wing, Schwanzer Wing), it is rather a third building, which forms a single urban space requiring restructuring.

Wolf D. Prix

Data

  • 7 060 m² Site area
  • 22 600 m² Total usable floor area

Team

Team

Planning:


COOP HIMMELB(L)AU Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH
Principal in charge: Wolf D. Prix
Design Partner: Karolin Schmidbaur
Project Partner: Helmut Holleis
Project architect: Friedrich Hähle
Design Architect: Jan Brosch
Project Team: Laura Ghitta, Tom Hindelang, Daniela Kröhnert, Heimo Math, Daniel Moral, Martin Mostböck, Andrea Müllner, Arndt Prager, Anja Sorger
Model Building: Paul Hoszowski, Sebastian Buchta
3D Visualization: Steven Ma, Cynthia Sanchez Morales

To proceed to your download
please fill out the information below.

Proceed without data input Terms & Conditions

Thank you.
Your download is ready.

Terms & Conditions