Arvo Pärt Sound Cloud

Arvo Pärt Sound Cloud

2014
Competition

Location
Laulasmaa

Client
International Arvo Pärt Centre Foundation

Tags
Cultural,Educational,Museum,Not realized,Featured

Atmos Art Museum Strongoli

Text

Arvo Pärt Sound Cloud

The Sound Cloud takes reference from Arvo Pärt’s music as well as the dense pine forest.

Its shape is derived from the song “Spiegel im Spiegel”, consolidating the main sequence spectrogram of the song into the curves of a roof. This cloud of sound forms an introverted space within where the music is played and listened to and a space underneath that becomes the work and meeting place for the people interested in the legacy of the composer. The cloud only touches the ground where it is thickened to house the performance space, and otherwise hovers between the trees, like the tree house of the observation platform, suspended in the natural environment of the forest.

The complex rooms of the program are organized in their functional groups and combined into a box building that is placed underneath the roof. Underneath the roof and in the center of the overall courtyard shape a poetic space is created within nature, where the memory of Arvo Pärt can reside.

Plans

Data

  • 53,775 m² Site Area
  • 2,400 m² Gross Floor Area
  • 11,587 m³ Volume

Team

Team:

Planning: COOP HIMMELB(L)AU Wolf D. Prix & Partner ZT GmbH
Design Principal: Wolf D. Prix
Design Partner: Karolin Schmidbaur
Design Architects: Sille Pihlak, Jan Markus Ludwig
Project Team: Benjamin Schmidt, Ernesto Mulch, Daniel Bolojan, Paul Hoszowski, Win Man, Ingrid Beyeler, Maryia Sakharevich, Jan Rancke, Markus Pillhofer

Acoustical and Theatre Design:
Audiovisual and Theatrical Equipment Systems
Tateo Nakajima, Principal, Arup, New York
Lighting Design: Matt Franks, Associate, Arup, New York
3D Visualization: Luxigon, Los Angeles

To proceed to your download
please fill out the information below.

Proceed without data input Terms & Conditions

Thank you.
Your download is ready.

Terms & Conditions