Akron Art Museum

2001-07

Location
Akron, Ohio, USA

Client
Akron Art Museum, Akron, Ohio, USA

Tags
Cultural,Museum,Realized

Alban Berg Sculpture Archeological Museum Egypt

Chronology

  • 2001

    Competition

  • 2002

    Start of Planning

  • 2004

    Start of Construction

  • 2007

    Completion & Opening

Project Description

Museum as Urban Space

The concept of museums has changed radically since the miracle chamber ("Wunderkammer") of Rudolf II and Ferdinand II in the 16th century.

The museum of today is no longer conceived only as an institution for the storage and display of knowledge, it is an urban concept.

The museum of the future is a three-dimensional sign in the city which exhibits the content of our visual world. Museums are no longer only exhibition spaces to display diverse forms of digital and analog visual information, but they also function as spaces that cater to urban experiences.
This means that art should be able to flow out of the building and the city should be able to flow inside. This zone becomes a hybrid space where various types of people can meet and unexpected events can occur. Rather than going to the museum simply to look at art, visitors are encouraged to engage in artistic discourse, attend music and arts festivals, or to simply pass the time until an appointment. Our design is therefore an urban connector as well as a destination point.

 

The building is broken up into 3 parts: the Crystal, the Gallery Box, and the Roof Cloud.

The Crystal serves as the main entry and operates as an orientation and connection space serving both the new and old buildings. It is a grand, flexible space that can also be used for banquets, arts festivals, and events hosted by outside organizations. The traditional idea of a banquet hall as an enclosed isolated event space dissolves away into a visible, public experience.
The energy necessary for lighting, heating and cooling the Crystal is minimized by strategic building massing and extensive daylighting. The mass and location of the Gallery Box and High Roof protect the southern oriented Crystal glazing from direct sunlight. At the same time the reflectivity of the façade material raises natural light levels in the Crystal and reduces the need to power artificial light sources.
The Crystal utilizes microclimate zones as a heating and cooling concept. These different zones are determined by analyzing the type and anticipated length of occupancy in various areas of the crystal and are conditioned through optimization of active and passive means. By eliminating the need to condition the entire air volume in the Crystal, and by focusing the energy used to condition the space in the areas where people are located, operating costs and energy use are significantly reduced.

The interior of the Gallery Box is an expansive space which has very few columns and is therefore extremely flexible for varying exhibition requirements. A large freight elevator brings oversized works to and from the storage areas and serves as a link between the loading dock and Gallery Box. Natural light is eliminated in the galleries so that it can be strictly controlled and damage from sunlight can be eliminated.
The floors of the Gallery Box and Crystal are composed of poured in place concrete slabs with water filled tubes that supply heating and cooling by changing temperature state of the massive floor slab. This radiant floor system is more efficient than simple forced air systems because it uses the mass of the concrete as a storage device which delivers a stable continuous source of heating and cooling. Forced air systems are much less efficient than radiant systems because of the extra work required by the system when occupancy loads suddenly change and create a far higher burden of use of non-renewable resources.

The Roof Cloud, which hovers above the building, creates a blurred envelope for the museum because of its sheer mass and materiality. It encloses interior space, provides shade for exterior spaces, and operates as a horizontal landmark in the city.

Museum for Contemporary Art

  • 8 370 m² Site Area
  • 6045 m² Gross Floor Area

Plans

Images

Team

Team

Planning:

COOP HIMMELB(L)AU
Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky + Partner ZT GmbH
Design Principal: Wolf D. Prix
Project Partner: Michael Volk
Project Architect: Angus Schoenberger
Design Architect: Tom Wiscombe
Design Team: Wolf D. Prix, Tom Wiscombe, Mona Marbach
Project Team: Florian Pfeifer, Mona Bayr, Marcelo Bernardi, Philip Vogt, Dan Narita, Lorenz Bürgi, Daniela Kobel, Mohamed Fezazi, Robert Haranza, Dionicio Valdez

Consultants:

Executive Architect: Westlake, Reed, Leskosky, Cleveland, Ohio, USA
Partner in Charge: Ron Reed / Project Director: Rich Keilmann
Structural Engineering:
B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt, Germany
De Simone Consulting Engineers, San Francisco, CA, USA; Project Associate: Derrick Roorda
Mechanical Engineering: IBE Consulting Engineers, Los Angeles, USA
Acoustical Engineering: Arup Acoustics, New York, USA
Lighting Design: George Sexton Associates, Washington DC, USA

Location

Built Unbuilt

To proceed to your download
please fill out the information below.

Proceed without data input Terms & Conditions

Thank you.
Your download is ready.

Terms & Conditions