"LACMA not LackMA idea competition"

LACMA Wing

The proposal for LACMA chooses to demolish the four existing buildings and adds a new building that reorganizes BCAM, the Resnick pavilion, the Japanese Pavilion, the newly designed Page Museum and Hancock Park into an inspiring, coherent Museum campus.

Emphasis is placed on an architecture that combines functionality with aspiration. 

The building consists of three elements, a landscaped plinth that engages with the context (Grand entrance plaza, circulation axis to BCAM and Resnick) and two floating gallery wings with three levels each, one flanking Wilshire Boulevard and the other facing the park. With a 22’ floor to floor height the galleries provide maximum curatorial flexibility and the possibility for the insertion of additional mezzanines and smaller galleries. Three main service cores connect the gallery wings with the support spaces in the plinth and are their main structural and technical supports.

Public circulation connects the three elements and allows for a diverse accessibility. Pneu-like, light structures shelter the circulation from the elements such as rain and sun. These public spaces are part of the park and accessible without a ticket to the museum. Windows into the collections on both sides, however, inspire the visit of the museum. An outlook platform orients LACMA in the city context. The public and semi- public spaces also extend into the plinth, where the auditorium, workshops and educational spaces are housed. This inner circulation is seen like a street that allows to visit the galleries on each side.

The new museum building focuses on variability with regards to possibilities for exhibitions. Due to the individual accessibility of galleries on each level, galleries can be visited individually, without circulating through the entire museum. Likewise, special, temporary exhibitions can be mixed with art from the permanent collection to make for a lively museum experience. Daylight could be inserted on the top level galleries.

Delivery access is from Wilshire with direct access to the storage spaces in the plinth and distribution through the entire museum.

The new LACMA Wing accommodates the 500,000 sq.ft. proposed by the competition brief and allows for this encyclopedic museum to grow and unfold its cultural wealth.

Team:


Design Principal: Wolf D. Prix
Design Partner: Karolin Schmidbaur
Design Architect: Barbara Schickermüller